Ergonomisch knippen met Sakura scharen

Kappersscharen van Sakura zijn ontworpen om uw werk leuker en prettiger te maken. Daarom combineert Sakura elegantie met ergonomie. Onze scharen hebben de perfecte hoek, een ideale gewichtsbalans, een lange gebruiksduur en bieden een enorm gebruiksgemak. Het is echter wel belangrijk dat de schaar op de juiste wijze wordt gehanteerd. De praktijk wijst uit dat een kleine aanpassing in uw techniek een groot verschil kan maken in het gebruiksgemak en de belasting voor uw lijf. En dat is relevant, want zo’n 70% van de kappers kampt met nek- en schouderproblemen. Deze klachten worden veroorzaakt doordat de ellebogen dag in dag uit worden opgetild. Dit leidt tot spanning in de nek en schouders. Wij adviseren binnenhands knippen, ook wel de palm-to-palm methode genoemd. Bij deze kniptechniek zijn uw ellebogen laag en de schouders in rust; een gezonde en prettige werkhouding.

Met de instructievideo’s op deze pagina, willen wij u bewust maken van de vele voordelen van de binnenhandse kniptechniek. De tips en uitleg helpen u bij het ergonomisch hanteren van uw schaar, zodat u meer plezier ervaart in het kappersvak!

Schaarhantering

Het toepassen van de juiste technieken bij het hanteren van uw schaar is niet alleen belangrijk voor het knipresultaat, maar ook voor een goede werkhouding en daarmee uw plezier in het vak. Veel kappers kampen met nek- en schouderklachten. Wij ervaren dat kleine aanpassingen in uw schaarhantering een groot verschil kunnen maken.

Binnenhands knippen

Shears adviseert binnenhands knippen. Bij deze methode zijn uw ellebogen en schouders laag en beweegt u de schaar gemakkelijk vanuit uw hand. Er komt geen spanning op de nek en schouders.

Gebruik van duim

Plaats uw duim niet te ver in het duimoog van de schaar. De schaar is dan flexibeler te bewegen vanuit uw hand. U voorkomt hiermee extra belasting van uw nek en schouders.

Boven- en binnenhands knippen

Zo’n 70% van alle kappers heeft nek- en schouderklachten. Deze worden veroorzaakt doordat de ellebogen bij de bovenhandse kniptechniek dag in dag uit worden opgetild, dit zorgt voor spanning in de schouders. Ook de gebogen houding van de pols is bij de bovenhandse kniptechniek verre van ideaal.

Bij de binnenhandse kniptechniek knipt u naar u toe. De ellebogen zijn laag en de pols is recht. Een prettige werkhouding die uw lijf niet belast.

Diverse schaarposities

In onderstaand filmpje ziet u een alternatieve methode. De schouders zijn in rust, maar het onderblad van de schaar is niet stabiel. Hierdoor knipt u minder precies. Deze methode is overigens wel goed toepasbaar bij slicen.

Functionele en showdraai

Om te zorgen dat de schaar niet in de weg zit tijdens het kammen draait u tijdens een knipbeurt regelmatig de schaar weg. Als u de schaar binnenhands wegdraait, is de schaar goed opgeborgen. Als u de schaar niet wegdraait, blijft de schaar mogelijk openstaan en kunnen haren in de schaar blijven hangen.

Linkshandig knippen met rechtshandige schaar

Wij verkopen twee soorten linkshandige kappersscharen. Een traditionele linkshandige schaar én een linkshandige schaar voor kappers die een rechtshandige schaar gewend zijn. Waarom? Op de kappersopleiding beginnen alle leerlingen met een rechtshandige schaar.

Een linkshandige kapper die met een rechtshandige schaar knipt, geeft een natuurlijke druk op de schaar waardoor de bladen open gaan staan. Om dit te voorkomen trekt de kapper, vaak onbewust, met de duim aan de schaar. Zodra een linkshandige kapper enkele jaren in het vak zit, wordt vaak bewust gekozen voor een linkshandige schaar. Deze overstap is echter groter dan het lijkt! Het (onbewust) trekken aan de schaar zorgt er bij het gebruik van een linkshandige schaar namelijk voor dat de bladen juist open gaan staan en het haar tijdens het knippen dubbelslaat.

Dit ‘trekken’ aan de schaar blijkt vaak lastig af te leren. Daarom hebben we voor een linkshandige kapper die een rechtshandige schaar gewend is een linkshandige schaar ontwikkeld met de bladen van een rechtshandige schaar. Hierdoor kunt u als kapper de aangeleerde schaarhantering blijven volgen en geniet u tevens van de ergonomische voordelen van een linkshandige schaar. Daarnaast hebben we uiteraard ook de traditionele linkshandige kappersschaar.

Rechte schaar vs. ergonomische schaar

Het verschil tussen een ergonomische en een rechte, niet-ergonomische, schaar is merkbaar in de belasting van uw lijf. Bij gebruik van een niet-ergonomische schaar in horizontale positie gaan vanzelf uw ellebogen omhoog en belast u uw nek en schouders. Een ergonomische schaar daarentegen is dankzij de offset in horizontale positie te hanteren met lage ellebogen en ontspannen schouders. Uw lijf wordt niet belast.

Wist u dat een ergonomische schaar u geen lijfelijk voordeel oplevert als u de bovenhandse kniptechniek gebruikt? Een ergonomische schaar heeft wel effect als u binnenhands of volgens de palm-to-palm methode knipt.

Swivel schaar

Een swivel schaar is voorzien van draaibare handgrepen. U kunt hierdoor allerlei draaibewegingen maken vanuit de hand. Onze filosofie is echter dat het voor u als kapper vooral belangrijk is dat u zich bewust bent van uw houding en schaarhantering. Wij zijn ervan overtuigd dat u geen swivel schaar nodig heeft, mits u binnenhands knipt en uw duim niet te ver in het duimoog steekt. Heeft u hier moeite mee? Dan is onzes inziens de 3D schaar een beter alternatief.

3D schaar

Een 3D schaar heeft een draaiend duimoog. Deze schaar is ideaal voor kappers die gewend zijn om met hun duim ver in het duimoog te knippen. Door het draaiend duimoog beweegt de schaar evengoed met uw hand mee en wordt uw lijf minder belast.

Dubbelslaand haar

Een rechtshandige schaar is te herkennen aan het bovenblad dat naar boven open gaat. Bij een linkshandige schaar gaat het bovenblad naar beneden open. Het gebruik van de juiste schaar is belangrijk om dubbelslaand haar te voorkomen. Als u een rechtshandige schaar standaard linkshandig gebruikt, geeft u een natuurlijke druk op de schaar, waardoor de bladen open gaan staan. Dit resulteert in dubbelslaand haar. Hetzelfde gebeurd als u een linkshandige schaar standaard rechtshandig gebruikt.

Zie ook het thema ‘Linkshandig knippen met rechtshandige schaar’.

Coupe schaar

Er zijn twee verschillende types rechtshandige coupescharen. Voor de Europese manier van knippen is het blad met de tandjes boven geplaatst. Het andere type coupeschaar is geschikt voor de Japanse manier van knippen en heeft het blad met de tandjes beneden.

De toepassing van coupescharen luistert nauw. Als u standaard knipt met de Europese coupeschaar, glijdt het haar moeiteloos over de bolle kant van het snijblad. Als u dezelfde kniptechniek hanteert bij een Japanse coupeschaar, trekt u het haar tegen de holling van het snijblad en stroopt het haar. Dit laatste gebeurd ook als u de Europese coupeschaar draait.

nl_NL